Ziemniaki nadziewane serem i warzywami

Posted by on 27 grudnia, 2010 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Owoce & Warzywa

Ziemniaki nadziewane serem i warzywami

To bardzo proste i szybkie danie. Pyszne na ciepło. Nadzienie pasuje również do pierogów, naleśników czy makaronu.

 

 

 

 

 

 

6_Ziemniaki-nadziewane

Składniki:

  • 1 – 1,5 kg ziemniaków,



Nadzienie:

  • 1 porcja włoszczyzny z rosołu,
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona,
  • 140 g pieczarek,
  • miąższ z wydrążonych ziemniaków,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • ser z błękitną pleśnią lub parmezan.
  • przyprawy: kolorowy pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól (według własnego uznania),
Garnek Rzymski Dafi pojemność 6,5 l

 

Ziemniaki myjemy i zalewamy w garnku wrzącą wodą. Gotujemy je w łupinach około 15 minut na półtwardo. Podgotowane ziemniaki przecinamy na pół i wydrążamy miąższ łyżeczką pozostawiając grube ścianki.
Na patelni rozgrzewamy masło i drobno pokrojona cebulę oraz czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną włoszczyznę, pieczarki oraz miąższ z wydrążonych ziemniaków. Całość podgrzewamy chwilę razem i doprawiamy do smaku, na końcu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokruszony lub starty na tarce ser. Napełniamy nadzieniem ziemniaki.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 minut.Wykładamy przygotowane ziemniaki w garnku i przykrywamy pokrywką.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, ziemniaki pieczemy w temp. 170 stopni C około 15 – 20 minut.

 

3_Ziemniaki-nadziewane

5_Ziemniaki-nadziewane
9_Ziemniaki-nadziewane

 

2_Ziemniaki-nadziewane