Uprawa rzeżuchy w skorupkach jaj

Rzeżucha – bez niej trudno sobie wyobrazić przygotowania do Świąt i wielkanocne śniadanie.
Zadowolone buzie dzieci obserwujące kiełkowanie ziarenek i pogoń za światłem małych roślinek … :-)
Składniki:
- nasiona rzeżuchy,
- skorupka jajka,
- kieliszek na jajko,
- kawałek waty lub kosmetyczne płatki bawełniane,
- woda.
Wnętrze skorupki jajka wykładamy watą. Watę zwilżamy wodą i rozsypujemy na niej w miarę możliwości równomiernie nasiona rzeżuchy. Przez kolejne dni należy zraszać nasiona wodą.
Po dwóch dniach rzeżucha zaczyna kiełkować.
Skorupki jaj można przyozdobić malunkiem. Dzieci malują śmieszne oczka, po tygodniu buźka z oczkami będzie mieć cudną zieloną czuprynkę :-)
To pomysł na wesołą dekorację świątecznego stołu i przedświąteczną zabawę dla najmłodszych.