Torciki w kształcie serduszek z masą serową oraz bajaderki (bez glutenu)

Torciki w kształcie serduszek z masą serową, to kolejny pomysł na walentynkowe słodkości.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, o wyraźnym korzennym aromacie, na bazie mąk bezglutenowych.
Ciasto piekłam w formie o wymiarach 38 x 26,5 [cm] i po upieczeniu miało wysokość około 5 [cm], po nałożeniu na serduszka słodkiej masy serowej, torciki wychodzą dość wysokie około 9 [cm].
Składniki na torciki z masą serową:
Ciasto
- 1 1/2 szkl. mąki ryżowej,
- 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 1/4 szkl. oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 1 szkl.ugotowanej i zmiksowanej na gładko dyni lub marchewki,
- 1/2 szkl. mleka w proszku,
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
- 3/4 łyżeczki cynamon mielonego,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
Masa serowa
- 1/2 kg zmielonego białego sera,
- 1/4 szkl. śmietany 30%,
- 1/2 szkl. cukru,
- czerwony barwnik spożywczy,
- do zagęszczenia masy okruchy ciasta,
Polewa
- roztopiona czekolada gorzka (bezglutenowa)
Masa serowa
Zmielony biały ser mieszamy ze śmietaną i cukrem. Dodajemy barwnik spożywczy, ilość w zależności od tego jaki kolor chcemy otrzymać. Powstała masa będzie rzadka, zagęszczamy ją okruchami ciasta, dodajemy je stopniowo, mieszamy, sprawdzamy czy dana konsystencja jest wystarczająca ( z czasem masa pęcznieje). Dobrze jest masę zmiksować na gładko, aby nie było widać grudek ciasta.
Ciasto
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas pieczenia około 30 minut w temperaturze 200 stopni C (sprawdzamy patyczkiem), a gdy ciasto wystygnie wycinamy z niego, np. serduszka przy pomocy metalowej foremki.
Boki serduszek smarujemy roztopioną czekoladą. Na górę wykładamy masę serową i fantazyjnie ją rozsmarowujemy po cieście.
Bajaderki
- okruchy ciasta,
- dżem owocowy (w tym wypadku używam brzoskwiniowego i pomarańczowego, najlepiej bez cukru, ciasto jest słodkie),
- 1 – 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii,
- 1 – 2 łyżki masła,
- odrobina mleka,
- kokos
W zależności od ilości okruchów ciasta jakie mam do zagospodarowania, po roztarciu ciasta z masłem i wymieszaniu go z rumem, dodaję trochę dżemu lub ugotowanego przecieru owocowego, jeśli smak jest odpowiedni a masa zbyt sucha dodaję odrobinę mleka lub wody. Z gotowej masy formuję kulki, które obtaczam np. w kokosie.