Szarlotka kokosowa (bez glutenu)

Posted by on 6 października, 2019 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu

Szarlotka kokosowa (bez glutenu)

Im chłodniej na dworze, tym milej w domu, gdzie unosi się aromat pieczonego ciasta.

To ciasto tym bardziej jest wyjątkowe, bo jeszcze surowe obłędnie pachnie kokosem i wanilią.

Warto też zwrócić uwagę na bardzo fajną konsystencję surowego ciasta przypominającą ciastolinę (pomysł na kulinarne zabawy z dziećmi).

 

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki kokosowej,
  • 2 szkl. mąki ryżowej,
  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka płynnego miodu lub syropu z mniszka lekarskiego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego,
  • 3 kg jabłek,
  • cukier puder do posypania ciasta,

Foremka 38 x 26,5 [cm]

 

Wszystkie mąki, cukier, proszek do pieczenia, siekamy i mieszamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy na jednolitą masę.

Dzielimy ciasto na dwie, równe części.

Jedną część wylepiamy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, wstawiamy na parę minut do zamrażalnika (sztywny, cienki arkusz ciasta będzie łatwiej wtedy przenieść na podpieczony spód ciasta – pisałam już o tym przy pierwszym przepisie na szarlotkę bezglutenową).

Drugą część ciasta wylepiamy na drugim arkuszu papieru w foremce do pieczenia.

Ciasto podpiekamy w piekarniku, aż się lekko zarumieni (200 st. C około 10 – 15 minut, lub 150 st. C z włączonym termoobiegiem).

Obrane ze skórki i gniazd nasiennych jabłka, można:
– przesmażyć,
– można zetrzeć na tarce duże oczka – wtedy będzie tzw. jabłecznik :-),
– ja wrzucam je na wrzącą wodę z odrobiną soku z cytryny, chwilę całość gotuję. Jak tylko jabłka lekko zmiękną, miksuję je blenderem na gładką masę.

Wykładamy jabłka na podpieczony spód.

Następnie nakrywamy jabłka sztywnym płatem schłodzonego ciasta. Po 15 – 20 minutach pieczenia w temp. 180 st. C, gdy powierzchnia jest rumiana, ciasto jest gotowe.

Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :-)