Świąteczny makowiec zawijany (bez glutenu)

Trudno sobie wyobrazić Święta bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon, z pięknym ślimaczkiem w przekroju.
To było moje tegoroczne wyzwanie – makowiec zawijany w wersji bez glutenu, na bazie podstawowych składników.
Udało się !
Powstało bardzo smaczne ciasto, o formie tradycyjnego makowca, smak ciasta jest ciut inny, a skład bardzo zaskakujący. Polecam :-)
Składniki na 4 makowce o długości około 40 [cm]
Ciasto
- 900 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
- 1 kg mąki ryżowej,
- 200 g skrobi kukurydzianej,
- 250 g miękkiego masła,
- 250 g cukru,
- 6 jaj,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
- 0,5 łyżeczki soli,
- ok 0,5 szkl. mąki kukurydzianej do podsypania ciasta,
Masa makowa
- około 800 – 1000 g maku,
- 3-4 szkl, mleka,
- 2 żółtka,
- rzadki płynny miód ilość wg uznania (można wymieszać pół na pół z cukrem),
- bakalie namoczone w alkoholu wg własnego uznania.
Przygotowanie masy makowej
Mak gotujemy na niedużym płomieniu cały czas mieszając w mleku z dodatkiem masła, tak długo aż mak wchłonie cały płyn.
Ugotowany mak mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia lub dokładnie ucieramy go w makutrze.
Do przestudzonego, zmielonego maku dodajemy żółtka i miód oraz bakalie. Masa makowa jest gotowa.
Przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy ciasto na 4 równe części.
Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia na którym rozwałkujemy ciasto i będziemy też w nim piec makowiec, arkusz o wymiarach około 45 x 34 [cm].
Ciasto jest dość delikatne, lepkie, aby łatwiej go można było wałkować i zwijać, oprószamy papier mąką kukurydzianą.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach 38 x 35 [cm], nieco mniejszy niż arkusz przygotowanego papieru. Tak aby po zwinięciu ciasto nie spadło z papieru, jest ono dość delikatne, lepiej żeby cały czas można było go turlać po papierze podnosząc brzeg papieru a nie przenosząc go w rękach.
Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy masę makową i pomagając sobie papierem na którym leży ciasto zwijamy je w rulon, po czym rulon ciasta owijamy tym papierem , końce papieru skręcamy, wygląda to jak duży cukierek.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę piekarnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp 180 st.C.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto można kilkakrotnie posmarować stopionym masłem i oprószy cukrem pudrem jak to się robi ze Stollen’em a można też polać białym lukrem, udekorować owocami kandyzowanymi.
Smacznego :-)
Uwagi:
- ciasto w czasie pieczenia musi być zawinięte w papier do pieczenia inaczej zacznie w niekontrolowany sposób rosnąć i pękać,