Świąteczny makowiec zawijany (bez glutenu)

Posted by on 23 grudnia, 2015 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje, Święta

Świąteczny makowiec zawijany (bez glutenu)

Trudno sobie wyobrazić Święta bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon, z pięknym ślimaczkiem w przekroju.

To było moje tegoroczne wyzwanie – makowiec zawijany w wersji bez glutenu, na bazie podstawowych składników.

Udało się !

Powstało bardzo smaczne ciasto, o formie tradycyjnego makowca, smak ciasta jest ciut inny, a skład bardzo zaskakujący.  Polecam :-)

 

3_ Makowiec zawijany_ bez glutenu

 

 

Składniki na 4 makowce o długości około 40 [cm]

Ciasto

  • 900 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
  • 1 kg mąki ryżowej,
  • 200 g skrobi kukurydzianej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 250 g cukru,
  • 6 jaj,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • ok 0,5 szkl. mąki kukurydzianej do podsypania ciasta,

 

Masa makowa

  • około 800 – 1000 g maku,
  • 3-4 szkl, mleka,
  • 2 żółtka,
  • rzadki płynny miód ilość wg uznania (można wymieszać pół na pół z cukrem),
  • bakalie namoczone w alkoholu wg własnego uznania.

 

Przygotowanie masy makowej

Mak gotujemy na niedużym płomieniu cały czas mieszając w mleku z dodatkiem masła, tak długo aż mak wchłonie cały płyn.

Ugotowany mak mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia lub dokładnie ucieramy go w makutrze.

Do przestudzonego, zmielonego maku dodajemy żółtka i miód oraz bakalie. Masa makowa jest gotowa.

 

 

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy ciasto na 4 równe części.

Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia na którym rozwałkujemy ciasto i będziemy też w nim piec makowiec, arkusz o wymiarach około 45 x 34 [cm].

Ciasto jest dość delikatne, lepkie, aby łatwiej go można było wałkować i zwijać, oprószamy papier mąką kukurydzianą.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach 38 x 35 [cm], nieco mniejszy niż arkusz przygotowanego papieru. Tak aby po zwinięciu ciasto nie spadło z papieru, jest ono dość delikatne, lepiej żeby cały czas można było go turlać po papierze podnosząc brzeg papieru a nie przenosząc go w rękach.

Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy masę makową i pomagając sobie papierem na którym leży ciasto zwijamy je w rulon, po czym rulon ciasta owijamy tym papierem , końce papieru skręcamy, wygląda to jak duży cukierek.

Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę piekarnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp 180 st.C.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto można kilkakrotnie posmarować stopionym masłem i oprószy cukrem pudrem jak to się robi ze Stollen’em a można też  polać białym lukrem, udekorować owocami kandyzowanymi.

Smacznego :-)

 

Uwagi:

  • ciasto w czasie pieczenia musi być zawinięte w papier do pieczenia inaczej zacznie w niekontrolowany sposób rosnąć i pękać,

 

2_ Makowiec zawijany_ bez glutenu

 

1_ Makowiec zawijany_ bez glutenu