Rogaliki makowe nadziewane marmoladą

Rogaliki makowe nadziewane marmoladą, pyszne, mięciutkie rogaliki.
Mak wzbogaca smak ciasta drożdżowego i uatrakcyjnia wygląd rogalików.
Jednym ze składników ciasta jest gotowa do użycia sucha masa makowa Duke, to nowość na rynku mas makowych, ta masa to przede wszystkim wiele możliwości zastosowania i duża wygoda stosowania.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 200 g gotowej do użytku suchej masy makowej Duke,
- 100 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 całe jajka,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 200 g roztopionego masła,
- około 12 łyżek jogurtu naturalnego,
- najlepiej twarda marmolada do nadziania rogalików,
Lukier śmietankowy
- cukier puder,
- śmietana 30 %,
- odrobina ekstraktu waniliowego lub rumu,
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłej wody, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W misce mieszamy mąkę z solą, gotową suchą masą makową, roztrzepanymi jajkami, rozpuszczonym masłem, wyrośniętym zaczynem drożdżowym oraz jogurtem naturalnym.
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na porcje. Porcje masy wałkujemy cienko, na okrągłe placki, które tniemy nożem na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładamy porcję marmolady, zwijamy ciasto w rulon i formujemy rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, tuż przed wstawieniem do piekarnika ich powierzchnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Rogaliki pieczemy w temp. 180 st. C na rumiano.
Ostudzone rogaliki smarujemy lukrem śmietankowym, czekoladą lub oprószamy cukrem pudrem, co najbardziej lubimy.
Uwagi:
- jeśli nie mamy twardej marmolady a rzadki dżem, można go wymieszać np. z kaszką manną lub kaszką kukurydzianą, w trakcie pieczenia wchłonie ona nadmiar wilgoci z dżemu i całość zagęści,
- nie zawsze można dostać w sklepie marmoladę różaną, wystarczy do marmolady wieloowocowej dodać odrobinę wody różanej i gotowe,
- gotowa do użytku sucha masa makowa ma w składzie cukier, więc nie trzeba go więcej dodawać do ciasta, samo ciasto będzie lekko słodkie, słodka jest przede wszystkim marmolada i lukier,
- trójkąty ciasta dobrze jest naciąć, łatwiej formuje się wtedy rogaliki (zdjęcie poniżej)