Placki z warzyw z rosołu (bez glutenu)

Przepis na placki z warzyw z rosołu powstał z potrzeby chwili.
Pewnego dnia jakiś głodomór do domu wpadł i zrobił spustoszenie w garnku, a na dnie ostały się tylko warzywa.
Trzeba było wdrożyć Plan B, coś zaimprowizować.
I tym razem potrzeba była matką wynalazku ;-)
Składniki:
- 700g warzyw z rosołu
(200g pietruszki, 200g selera, 290g marchewki, 66g pora), - 1,5 szkl. mąki z ciecierzycy,
- 1 szkl. mąki ryżowej,
- 3 łyżki siemienia lnianego (ziarna),
- 3 jajka M,
- 1 łyżeczka sody,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku.
Sos pieczarkowy
- 250g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 1 szklanka rosołu,
- 1/2 szklanki śmietany 30%,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku.
Wszystkie składniki placków zmiksować na gładką masę.
Smażyć na oleju porcje masy. Masa jest dość gęsta, po obróceniu placka na
drugą stronę na patelni trzeba go łyżką lekko docisnąć, masę spłaszczyć, aby się z drugiej strony placek dosmażył.
Przygotowanie sosu pieczarkowego
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i na niej podsmażamy na rumiano pokrojone pieczarki. Pieczarki nie mogą się na patelni tłoczyć, bo się uduszą a nie podsmażą.
Dodajemy do pieczarek pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy, aż zmięknie.
Po czym wszystko zalewamy rosołem i śmietanką. Dusimy powoli na małym płomieniu, aż masa zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku. Mieszamy z pokrojoną drobno natką pietruszki.
Placki pyszne są zaraz po usmażeniu z sosem pieczarkowym, ale też na zimno są dobre na drugi dzień, można je zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy.
Uwagi:
1. Początkowo chciałam te placki zrobić tylko z dodatkiem mąki z ciecierzycy, ale okazało się że masa jest zbyt luźna, nie jest aż tak zwarta, aby swobodnie te placki można było na patelni obracać. Tak więc w tym przepisie łączę mąkę z ciecierzycy z mąką ryżową. Na bazie samej mąki ryżowej też te placki by wyszły.
2. Nie byłabym pewnie sobą, gdybym nie spróbowała kulek z tej masy ugotować na wodzie, tak jak gotuje się kluski. Po wrzuceniu do wody, kulki się nie rozpadają, ale smak i aromat przebijającej się surowej mąki z ciecierzycy jest nie do przyjęcia. Natomiast ta sama masa usmażona na oleju to zupełnie co innego, aż trudno uwierzyć że smak, aromat tego samego produktu, poddany różnym rodzajom obróbki może się tak różnić.
3. Na zdjęciu prostokątny talerz Ceramika Koplan 29,5 x 20 (cm)
Przydatne linki:
1. Kotlety z warzyw z rosołu z kaszą jaglaną i fasolą