Pieczona karkówka i boczek nadziewany suszonymi pomidorami

Pieczona karkówka i boczek nadziewany suszonymi pomidorami, to fantastyczne wędliny na kanapki. Tym razem w wersji dla fanów różowych wędlin i ich charakterystycznego smaku.
Peklowane na mokro za pomocą soli peklującej. Wędliny ładnie się prezentują, biesiadnicy chwalili smak, jednak jak mam być szczera wolę ten smak bez soli peklującej, tylko z udziałem naturalnych przypraw i ziół.
Tym razem marynowałam i piekłam razem oba rodzaje mięs, 2 kg mięsa bez problemu mieści się w Garnku Rzymskim o pojemności 6 l
Składniki:
- 1 kg boczku bez kości,
- 1 kg karkówki bez kości,
- sól peklująca,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- czosnek,
- pieprz,
- majeranek,
- słodka lub ostra papryka
Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l
Roztwór peklujący przygotowujemy zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania soli peklującej. Zazwyczaj jest to na 1 litr wody 60 g soli peklującej, do tego roztworu dodajemy: ziele angielskie, czosnek, liść laurowy, pieprz.
Zalewamy mięso roztworem peklującym, ciecz musi zakrywać mięso. Naczynie nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2- 3 dni, co jakiś czas mięso przewracać w naczyniu z roztworem peklującym.
- aby roztwór peklujący dotarł w jak najgłębsze warstwy mięsa (całość była równo różowa) można powierzchnię mięsa ponacinać lub za pomocą strzykawki z igłą, marynatę wstrzyknąć, na zdjęciu poniżej można zobaczyć jak wygląda wędlina, gdy marynata nie spenetruje całej objętości mięsa (na środku szare, na brzegu różowe)