Karkówka z warzywami

To typowa potrawa jednogarnkowa, prosta w wykonaniu. Marynata z mleka daje niesamowity efekty, mięso jest wyjątkowo delikatne. Polecam Przepis
Składniki:
- ok 2 kg karkówka wieprzowa bez kości,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 mały seler,
- 3 duże marchewki,
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki,
- 1 duża cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, gałązka rozmarynu,
Marynata:
- 1 litr słodkiego mleka,
Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, zalewamy mlekiem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce np. do lodówki.
Na drugi dzień wyjmujemy karkówkę z mleka, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy karkówkę przyprawami i odstawiamy na minimum jedną godzinę ponownie do lodówki.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 20 minut.
Mięso przekładamy do garnka i okładamy warzywami w kolejności:
całe ziemniaki, grubo pokrojone cebula, seler, pietruszka, marchewka.
Na wierzchu możemy położyć gałązkę rozmarynu, ale nie jest to konieczne.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, mięso z warzywami pieczemy w temp. 200 st C, około 2 godziny. Gotową potrawę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Uwaga:
- do tej potrawy nie nadają się młode ziemniaki, zbyt szybko się rozpadną zanim mięso się upiecze,
- nawet ziemniaki nie młode, lepiej piec obrane ale w całości,
- karkówkę można do połowy grubości ponacinać – szybciej się upiecze,
- na Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra proporcjonalnie 1/3 podanych składników,
- jeśli podczas marynowania, mleko skwaśnieje – tak ma być (mleko UHT nie skwaśnieje),