Karkówka w marynacie cytrynowej
Karkówka w marynacie cytrynowej – pomysł na tą karkówkę powstał przy okazji zastanawiania się nad zagospodarowaniem skórek cytryny nasączonych alkoholem z przygotowania nalewu na krem cytrynowy lub cytrynówkę. Jeśli nawet nie mamy tych nasączonych alkoholem skórek, można wykorzystać do marynaty świeżą skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny – z ilością nie należy przesadzać, już 2- 3 łyżki soku z cytryna dają wyczuwalny efekt.
Składniki:
- 2 kg karkówki,
- 1 średnia cebula,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z 1/3 cytryny (lub kawałek skórki z przygotowania z przygotowania nalewu do kremu cytrynowego )
- 1 łyżka cytrynówki (można pominąć),
- gałązka rozmarynu,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 2-3 szczypty rozkruszonych małych ostrych papryczek chli peperoncini,
Garnek rzymski moczymy w wodzie przez 15 minut.
Karkówkę przygotowujemy w całości lub kroimy w grubą kostkę (3cm x 3cm). Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami oraz skórką z cytryny (skórkę cytryny z nalewu kroimy w drobne paseczki). Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Namoczony garnek rzymski wykładamy papierem do gotowania. Wkładamy mięso, gałązkę rozmarynu oraz pokrojoną na 4 części cebulę.
Mięso pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 st.C.
Sos z pieczenia przelewamy przez sito. Można go zagęścić mąką (w wersji bezglutenowej: mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub ryżową), cząstkami razowego / żytniego chleba lub śmietanką 30%. Jeśli sos jest zbyt pikantny, śmietanka złagodzi ostry smak.
Karkówka w marynacie cytrynowej i risotto z selerem oraz zielonym groszkiem |