Kandyzowana skórka pomarańczowa + etykiety na słoiki

Posted by on 7 sierpnia, 2013 in Etykiety do wydruku, Gluten Free - Bez glutenu, Przetwory, Przyprawy (bez glutenu), Smaczne Inspiracje

Kandyzowana skórka pomarańczowa + etykiety na słoiki

Kandyzowana skórka pomarańczowa to fantastyczny dodatek do ciast i deserów. W podobny sposób można przygotować skórkę z cytryn, czy mandarynek. Polecam

 

Przepis Przepisy

 

Składniki:

  • skórki z pomarańczy (z 2 kg owoców),
  • 1 szkl. wody,
  • 1 szkl. cukru,
  • sok z 0,5 cytryny,

Skórki pomarańczy dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości i odsączamy na sicie.

Następnie musimy usunąć za pomocą noża całą białą część, która jest pod skórką.

Tak przygotowaną pomarańczową skórkę kroimy w paseczki, kosteczkę.

W garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie cukier, zanurzamy w nim pokrojona skórkę i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszamy do momentu, aż redukuje się płyn, powstanie gęsty syrop, skórka będzie lśniąca, przezroczysta.

Pod koniec gotowania warto dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Skórka pomarańczowa, gdy ostygnie nie będzie twarda.

Gotową skórkę wkładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy, wygrzewamy w piekarniku około 15 minut temp. 200 st C, można je też gotować w wodzie słoiczki.

Uwaga:

  • z 2 kg pomarańczy wychodzi około 1,5 – 2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,

 

 

Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki ze skórką pomarańczową, gotowe do wydruku.
Kliknij na etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku.