Kalafior z zasmażką bez glutenu

Posted by on 28 stycznia, 2020 in Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu

Kalafior z zasmażką bez glutenu

Opracowanie przepisu na kalafior z zasmażką bez glutenu od dawna chodzi mi po głowie, bo to pyszne wspomnienie dzieciństwa.

Mama i babcia przygotowywały zasmażkę na bazie pszennej tartej bułeczki, a ja próbuję odtworzyć te smaki na bazie składników bez glutenu.

Sekret tkwi w zrozumieniu istoty smaku bułki pszennej i dobraniu odpowiedniego składnika bez glutenu.

Wydaje się proste, ale przełożenie tego na praktykę już takie nie jest, gdy zafiksujemy się na tym, że to pieczywo bez glutenu trzeba ususzyć i zmielić na bułkę tartą.

Gotowe bułki tarte bez glutenu, też nie wzniosą naszego podniebienia na wyżyny smaku, niestety.

Wiele prób za mną, mniej lub bardziej skomplikowanych a rozwiązanie okazało się banalnie proste.

Mam ten smak!

Smak z dzieciństwa – gotowanego kalafiora okraszonego masełkiem i rumianą bułeczką w wersji bez glutenu :-)

 

 

Składniki:

  • kalafior,
  • masło,
  • mąka migdałowa,
  • sól

Proporcje składników wg własnego uznania.

Na wrzącą wodę rzucam kalafiora podzielonego na mniejsze części wzdłuż łodygi, ale niezbyt małe (wstępnie zazwyczaj na 4 części).

Gotuję kalafiora na półtwardo tak, że wbity w niego widelec wchodzi z lekkim oporem.

Odsączam kalafiora z wody na sicie.

Na patelni rozgrzewam na średnim płomieniu masło, gdy się stopi dodaję mąkę migdałową w ilości takiej, aby cała ta masa była płynno-.gęsta.

Masło z mąką migdałową cały czas podgrzewam i mieszam, aż do momentu jak się całość ładnie zrumieni. Trzeba być uważnym żeby nie przypalić, bo będzie gorzkie!

Dodaję odrobinę soli i już wtedy, można na patelnię dodać ugotowanego kalafiora.

Cząstki kalafiora obtaczam w pysznej zasmażce i … gotowe.

To jest ten smak, delikatny, mleczny, lekko orzechowy i konsystencja tej zasmażki do złudzenia przypomina tą tradycyjną.

Smacznego :-)