Indyk z podgrzybkami

Posted by on 8 października, 2010 in Garnek Rzymski, Mięso

Indyk z podgrzybkami

Soczyste mięso indycze pieczone pod pierzynką ze świeżych podgrzybków, do tego porcja kaszy gryczanej i surówka … to doskonała propozycja na jesienny obiad.

 

 

Składniki:

  • filet indyczy (ok 1 kg),
  • 250 g świeżych podgrzybków,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • przyprawy: pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól (wg własnego uznania).

Filet indyczy myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy czosnkiem, przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulką i odrobiną masła (najlepiej masła klarowanego). Na końcu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Grzyby doprawiamy do smaku.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut.

Garnek można wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne.
Mięso wykładamy w garnku, na wierzchu obkładamy je warstwą wstępnie przygotowanych na patelni grzybów.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, indyka z podgrzybkami pieczemy w temp. 200 st C, około 50 – 60 minut. Powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąka lub śmietaną.