Ekstrakt ze skórek pomarańczy + etykiety do wydruku

Ekstrakt ze skórek pomarańczy, fantastyczny dodatek do aromatyzowania roztopionej czekolady, kawy czy słodkich wypieków.
A gdy napełni się nim ładne buteleczki , oklejone gustownymi etykietami, stanie się świetnym prezentem, który docenią na pewno osoby lubiące słodkie wypieki.
Składniki:
- skórki z pomarańczy,
- wódka,
Skórki z pomarańczy zalewamy gorącą wodą i chwilę gotujemy, następnie przelewamy przez sito i odstawiamy do ostygnięcia.
Przy pomocy noża usuwamy całą białą część, która jest pod skórką. Dobrze sprawdza się też łopatka z ostrzem do cięcia żółtych serów.
Tak przygotowaną pomarańczową skórkę kroimy w paseczki lub kosteczkę.
Pokrojoną skórkę pomarańczową wsypujemy do butelki, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum miesiąc.

Na zdjęciu:
Ceramiczna mini patelenka producent Ceramika Koplan