Ciasto z renklodami na maślance (bez glutenu)

Posted by on 19 sierpnia, 2015 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria

Ciasto z renklodami na maślance (bez glutenu)

Uwielbiam lato na wsi, cudowne słońce, uśmiechnięte twarze dzieci beztrosko biegających po trawie na bosaka i ten zapach dojrzewających owoców… przyjemnych chłód grubych murów starego domu.

Po upałach, przyszło parę chłodniejszych dni i czas na zbór pierwszych śliwek.

Renklody, te chyba kocham najbardziej, za cudowny aromat i fantastyczny smak.

W takie upały trudno myśleć o gotowaniu, czy pieczeniu, choć przychodzi czasami ochota na coś słodkiego i  wtedy dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na proste, wilgotne, ciasto z owocami sezonowymi. Oto jeden z moich ulubionych przepisów :-)

 

4_ Ciasto z renklodami na maslance

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki ryżowej,
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1 szkl. skrobi kukurydzianej,
  • 1,5 szkl. cukru,
  • 1 szkl. oleju,
  • 2 szkl. maślanki,
  • 5 jajek,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • cukier puder do oprószenia ciasta

 

Wszystkie składniki razem wymieszamy na gładką, jednolitą masę.

Ciasto będzie bardzo rzadkie, będzie mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na jego powierzchni układamy wypestkowane połówki renklod skórką do dołu.

Ciasto pieczemy w temp około 180 st. C około 45 – 50 minut.

Pod koniec pieczenia na powierzchni ciasta będzie sporo soku z renklod, ciasto trzeba przetrzymać w piekarniku chwilę dłużej aby był czas na odparowanie nadmiaru wilgoci, zagęszczenie soku.

Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

 

 

Uwagi:

  • ten przepis, to proporcja ciasta na dużą rodziną formę 38 x 26,5 [cm] – ciasto ma wysokość około 7 [cm]
  • skrobię kukurydzianą zastępowałam też skrobią ziemniaczaną, czasami łączyłam pół na pół oba rodzaje,
  • maślankę czasami zastępowałam jogurtem naturalnym też wychodzi pysznie,
  • w zimie na powierzchni ciasta wykładam zamiast świeżych owoców kleksy powideł,

 

1_ Ciasto z renklodami na maslance

 

2_ Ciasto z renklodami na maslance

 

3_ Ciasto z renklodami na maslance

 

5_ Ciasto z renklodami na maslance

 

6_ Ciasto z renklodami na maslance

 

7_ Ciasto z renklodami na maslance

 

10_ Ciasto z renklodami na maslance

8_ Ciasto z renklodami na maslance

Na zdjęciu:

W zimie na powierzchnię ciasta wykładam zamiast świeżych owoców kleksy powideł