Ciasto jak puszysta pianka (bez mąki)

To ciasto jest jak puszysta pianka, jego struktura i lekkość zaskakuje.
Bez dodatku mąki, na bazie 3 składników, bez dodatkowego cukru poza tym który znajduje się już w czekoladzie.
Ciacho jest błyskawiczne w przygotowaniu.
Blaty z tego ciasta są dla mnie bazą do przygotowania bezglutenowego tortu.
W zależności od tego czy dodam czekoladę białą czy ciemną, taki będę miała kolor ciasta, a z ciastem jasnym i barwnikami spożywczymi można już wyczarować co się chce :-)
Składniki:
- 7 dużych jajek,
- 250 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
- 250 g serka śmietankowego,
Czekoladę w misce rozpuszczamy nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody).
Następnie dodajemy do niej serek śmietankowy i stopniowo po jednym żółtku. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Na końcu dodajemy ubite białka jaj. Całość delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w temp. 160 st. C około 25 minut.
Uwagi:
- z tego ciasta można upiec 1 placek (wysokość 6 cm) lub 2 cienkie (po 3 cm) placki o średnicy 28 [cm] jako baza pod torcik,
- jeśli chcemy ciasto przełożyć kremem lepiej podzielić masę na dwie części i upiec 2 placki, rozcinając nożem wysoki placek strukturę ciasta zmiażdżymy,
- można dodać dla aromatu 1 łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
- małe porcje ciasta można wypiekać w kokilkach, najlepiej wysmarować je masłem, a gdy chcę zabrać je ze sobą w podróż kokilki wykładam papierem do pieczenia, którego arkusz formuję na szklance (zdjęcia w tym wpisie),
Inspiracja:
www.youtube.com/watch?v=dVvPOE-C7AE