Ciasto z brzoskwiniami i jogurtową pianką (bez glutenu)

Słoneczne ciasto z brzoskwiniami i jogurtową pianką to świetna propozycja na pochmurny jesienny podwieczorek :-)
Składniki:
- 1 szkl. mąki ryżowej,
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej,
- 1/2 szkl. skrobii ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 3/4 kostki masła (185g),
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu),
- 150 – 200 g jogurtu naturalnego,
- 1 puszka brzoskwiń (około 500 g owoców po odsączeniu z zalewy),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
- cukier puder
Mąkę ryżową, kukurydzianą i 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/4 szkl. cukru oraz proszek do pieczenia mieszamy, a następnie szatkujemy nożem z zimnym masłem.
Rozcieramy w palcach masło z wymieszanymi wcześniej składnikami.
Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, nie skleja się, dodajemy odrobinę zimnej wody.
Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika i podpiekamy w temp. 180 st. C, aż ciasto lekko się zarumieni.
Brzoskwinie odsączamy na sicie z syropu.
Białka jaj oprószamy szczyptą soli lub dodajemy parę kropli soku z cytryny i ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier.
Żółtka mieszamy na jednolitą masę wraz z odsączonym na sicie jogurtem i pozostałą mąką ziemniaczaną. Tę masę dodajemy do ubitych białek z cukrem. Delikatnie mieszamy.
Na podpieczonym spodzie ciasta układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy wymieszaną wcześniej masą.
Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut i pieczemy w temp. 180 st. C.
Uwagi:
– Forma 39×27 [cm], po upieczeniu ciasto miało wysokość około 4 [cm]