Ciasteczka czekoladowe z cukinią

W sezonie cukiniowo – kabaczkowym nie może zabraknąć ciasteczek z tymi warzywami.
Ciasteczka te są intensywnie czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnymi w smaku orzechami i nutką aromatycznego cynamonu.
Pyszne na ciepło od razu po upieczeniu, jeszcze lepsze na drugi dzień ze szklaneczką mleka.
Składniki:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/4 łyżeczki soli + 1 łyżka do oprószenia cukinii,
- 115g miękkiego masła,
- 1/2 szkl. cukru białego,
- 1/3 szkl. cukru ciemnego muscovado,
- 1 duże jajko,
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 3 szklanki cukinii startej na tarce duże oczka,
- 1 szkl. płatków owsianych,
- 3/4 szkl. posiekanych orzechów,
- 1 szklanka dropsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady.
Przygotowanie ciasta na te ciasteczka czekoladowe rozpoczynamy od przygotowania cukinii.
Starty na tarce miąższ cukinii mieszamy z 1 łyżką soli i wykładamy na sito.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, cynamon i 1/4 łyżeczki soli.
Masło ucieramy z cukrem białym i ciemnym na puszystą masę, do której dodajemy ekstrakt z wanilii i jajko.
Do jednolitej masy dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i powoli porcjami dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki.
Na końcu dodajemy do masy płatki owsiane, posiekane orzechy i czekoladę.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim porcje ciasta (jedna porcja 1 duża łyżka) w odstępach około 3-4 [cm].
Ciastka wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika, pieczemy około 15 minut, aż się lekko zarumienią.
Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, warto poczekać aż lekko przestygną przed zdjęciem ich z formy do pieczenia, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-)