Cebularz, czyli placek cebulowo – makowy z boczkiem (bez pszenicy)

Placek cebulowo – makowy z boczkiem na mące żytniej, podobnie jak paszteciki, stanowi pyszny dodatek np. do czerwonego barszczu.
W tej, bardzo dekoracyjnej formie, pojawi się na naszym wielkanocnym stole.
W wersji mini, wypiekanej w małych ceramicznych tartaletkach, ciasto przypomina małe kwiatki, które pięknie się prezentują na wiosennym stole i w świątecznym koszyczku (zdjęcia i przepis poniżej).
Składniki:
Ciasto
- 1 kg mąki żytniej,
- 200g masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g drożdży,
- 2 jajka,
- 2 szkl. ciepłego mleka,
Nadzienie
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 duże cebule,
- 4 łyżki ugotowanego na mleku i zmielonego maku,
Proporcje ciasta na 3 formy do Tarty średnica 25 [cm] lub jedną blachę o wymiarach 42 x 34 [cm]
Nadzienie:
Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, cebulę i czosnek, następnie dodajemy mak i przyprawy.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę mieszamy z solą, roztrzepanymi jajkami, roztopionym masłem i wyrośniętym zaczynem drożdżowym oraz ciepłym mlekiem.
Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy kółka. Na połowie kółka rozsmarowujemy nadzienie, składamy na pół i zlepiam ze sobą tylko rogi.
Tak przygotowane ciasto układamy w formie do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ciasto pieczemy w temp. 200 st. C do momentu, aż będzie rumiane.
Uwagi:
- w wersji nadzienia lekko słodkiego, należy dodać do nadzienia 2 łyżki miodu lub gotową masę makową bez glutenu Duke (nowość w ofercie),
- ciasto układamy w formie do pieczenia, od brzegów aż do środka,
- ciasto na bazie mąki pszennej wychodzi po upieczeniu bardziej miękkie, puszyste, delikatne, w porównaniu do wypieku na mące żytniej,
- ciasto na mące żytniej lepiej kształt trzyma po upieczeniu,