Cebularz, czyli placek cebulowo – makowy z boczkiem (bez pszenicy)

Posted by on 28 marca, 2015 in Bez kategorii, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Cebularz, czyli placek cebulowo – makowy z boczkiem (bez pszenicy)

Placek cebulowo – makowy z boczkiem na mące żytniej, podobnie jak paszteciki, stanowi pyszny dodatek np. do czerwonego barszczu.

W tej, bardzo dekoracyjnej formie, pojawi się na naszym wielkanocnym stole.

W wersji mini, wypiekanej w małych ceramicznych tartaletkach, ciasto przypomina małe kwiatki, które pięknie się prezentują na wiosennym stole i w świątecznym koszyczku (zdjęcia i przepis poniżej).

 

 

2_ Placek cebulowo makowy z boczkiem

 

Składniki:

Ciasto

  • 1 kg mąki żytniej,
  • 200g masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 szkl. ciepłego mleka,

Nadzienie

  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • 4 łyżki ugotowanego na mleku i zmielonego maku,

 

Proporcje ciasta na 3 formy do Tarty średnica 25 [cm] lub jedną blachę o wymiarach 42 x 34 [cm]

 

Nadzienie:

Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, cebulę i czosnek, następnie dodajemy mak i przyprawy.

Ciasto:

Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Przesianą mąkę mieszamy z solą, roztrzepanymi jajkami, roztopionym masłem i wyrośniętym zaczynem drożdżowym oraz ciepłym mlekiem.

Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy kółka. Na połowie kółka rozsmarowujemy nadzienie, składamy na pół i zlepiam ze sobą tylko rogi.

Tak przygotowane ciasto układamy w formie do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Ciasto pieczemy w temp. 200 st. C do momentu, aż będzie rumiane.

 

Uwagi:

  • w wersji nadzienia lekko słodkiego, należy dodać do nadzienia 2 łyżki miodu lub gotową masę makową bez glutenu Duke (nowość w ofercie),
  • ciasto układamy w formie do pieczenia, od brzegów aż do środka,
  • ciasto na bazie mąki pszennej wychodzi po upieczeniu bardziej miękkie, puszyste, delikatne, w porównaniu do wypieku na mące żytniej,
  • ciasto na mące żytniej lepiej kształt trzyma po upieczeniu,

 

 

4_ Placek cebulowo makowy z boczkiem

 

3_ Placek cebulowo makowy z boczkiem

 

1_ Placek cebulowo makowy z boczkiem