Aromatyczne ciasto ze śliwkami

Delikatne ciasto drożdżowe, pachnące dojrzałymi śliwkami, wanilią i cynamonem …
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 40 g cukru,
- 75 g masła,
- 1 jajo,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 4 łyżki ciepłej wody,
- 4 – 6 szt dużych śliwek,
Garnek Rzymski pojemność 2,5 l
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą. Całość oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, stopione masło z cynamonem, roztrzepane jajo i wyrośnięty zaczyn. Wyrobione ciasto nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut. Namoczony garnek w środku możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dokładnie oliwą lub masłem i oprószyć otrębami pszennymi lub mielonymi orzechami, które wzbogacą dodatkowo ciasto.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy w garnku.
Śliwki myjemy, osuszamy, osuwamy pestki. Wydrylowane śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciasto odstawiamy na ok 0,5 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Garnek Rzymski z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy w temp. 200 st C, około 45 – 50 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.