Piernik z polewą czekoladowo – porzeczkową (bez glutenu)
Pierwsze bardzo chłodne dni już za nami, cudowne jesienne mgły otulają najbliższą okolicę.
Zaczynam instynktownie poszukiwać ciepła, posiłki wzbogacają rozgrzewające korzenne przyprawy.
Wśród deserów, jak na razie w tym roku hitem jest piernik z polewą czekoladowo-porzeczkową , to niesamowicie aromatyczne, wilgotne mięciutkie ciasto, na bazie mąk bez glutenu.
Nie kruszy się, jest elastyczne na długo zachowuje swoją świeżość.
Suszone śliwki nasączone alkoholem, polewa czekoladowo – porzeczkowa, wzbogacają jego smak, tworząc bardzo smaczną kompozycję.
Polecam :-)
Składniki:
- 1 szkl. mąki ryżowej,
- 1 szkl. mąki kukurydzianej,
- 250 g masła,
- 6 łyżek miodu,
- 5 łyżek powideł śliwkowych,
- 4 łyżki przyprawy do pierników,
- 2 łyżki cynamonu,
- 4 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki sody,
- 0,5 l mleka,
- 5 jajek,
- 100 g suszonych śliwek,
- 1/4 szkl. rumu, ekstraktu z wanilii lub ekstraktu ze skórek pomarańczy,
Polewa:
- 1 – 2 szkl. konfitury porzeczkowej,
- 100 – 200 g gorzkiej czekolady,
Śliwki kroimy na drobniejsze kawałki i zalewamy alkoholem.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło, przyprawy podgrzewamy to wszystko razem, aż masa będzie jednolity. Studzimy mieszaninę a następnie dodajemy roztrzepane jajka, 2 rodzaje mąki oraz sodę, wszystko razem mieszamy, na końcu dodajemy powidła śliwkowe oraz suszone śliwki z alkoholem, w którym się moczyły.
Gotową masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w temp. 180 st. C.
W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladowo porzeczkową, w garnuszku podgrzewamy konfiturę porzeczkową z rozdrobnioną na mniejsze kawałki czekoladą, aż do momentu jak się rozpuści.
Upieczone, wystudzone ciasto polewamy polewą i gotowe.
Smacznego :-)
Uwagi:
- proporcje ciasta na dużą blachę 28 x 40 [cm], ciasto wysokość ma 5 [cm],
- warto zastąpić mąkę kukurydzianą skrobią kukurydzianą ciasto jest delikatniejsze w smaku,
- samo ciasto nie jest bardzo słodkie, fani bardzo słodkich ciast muszą dodać do masy jeszcze cukier, a brązowy cukier muscovado wzmocni jeszcze bardziej jego korzenny aromat,
Na zdjęciu:
Naczynie ceramiczne Koplan – talerzyk do zdobienia model SAK021 9,5 x 9,5 [cm] brzeg w kształcie fali