Pieczone żeberka wieprzowe

Pieczone żeberka wieprzowe – idealna marynata, soczyste, rozpływające się w ustach kawałki mięsa pieczone w Garnku Rzymskim. Do tego kufel ulubionego piwa, jednym słowem – męska uczta. Przepis, przepisy
Składniki:
- ok 1,3 – 1,5 kg żeberka wieprzowe mięsne trójkąty,
Marynata:
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki wytrawnego wina,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 1/4 łyżeczki tabasco,
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.
Żeberka myjemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy je na kawałki z jednym żebrem.
Zalewamy żeberka marynatą i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia.
Z żeberek zdejmujemy nadmiar marynaty i układamy je w garnku kością do dołu.
Garnek nakrywamy pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można mięso jeszcze raz posmarować grubo marynatą, a następnie zapiec bez nakrywania garnka pokrywką.
Uwagi:
- ocet balsamiczny i miód, można zastąpić gotowym kremem balsamicznym na bazie octu balsamicznego i syropu kukurydzianego,
- zamiast wina wytrawnego można dodać wódkę,
- skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą,
- żeberka można zalać marynatą w misce, można też włożyć je do woreczka strunoweg, zalać marynatą i ściśle zakręcić woreczek,
- podczas pieczenia żeberek powstał bardzo smaczny sos, kolejnym razem na dnie garnka pod żeberkami umieszczę kaszę lub ziemniaki (notka do zapamiętania)