Pieczone żeberka wieprzowe

Posted by on 27 września, 2013 in Garnek Rzymski, Mięso

Pieczone żeberka wieprzowe
Pieczone żeberka wieprzowe – idealna marynata, soczyste, rozpływające się w ustach kawałki mięsa pieczone w Garnku Rzymskim. Do tego kufel ulubionego piwa, jednym słowem – męska uczta. Przepis, przepisy 

Składniki:
  • ok 1,3 – 1,5 kg żeberka wieprzowe mięsne trójkąty,
Marynata:
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki wytrawnego wina,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1/4 łyżeczki tabasco,
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.
Żeberka myjemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy je na kawałki z jednym żebrem.
Zalewamy żeberka marynatą i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia.
Z żeberek zdejmujemy nadmiar marynaty i układamy je w garnku kością do dołu.
Garnek nakrywamy pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można mięso jeszcze raz posmarować grubo marynatą, a następnie zapiec bez nakrywania garnka pokrywką.
Uwagi:
  • ocet balsamiczny i miód, można zastąpić gotowym kremem balsamicznym na bazie octu balsamicznego i syropu kukurydzianego,
  • zamiast wina wytrawnego można dodać wódkę,
  • skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą,
  • żeberka można zalać marynatą w misce, można też włożyć je do woreczka strunoweg, zalać marynatą i ściśle zakręcić woreczek,
  • podczas pieczenia żeberek powstał bardzo smaczny sos, kolejnym razem na dnie garnka pod żeberkami umieszczę kaszę lub ziemniaki (notka do zapamiętania)

 

1_-25C5-25BCeberka