Pieczone pomidory i bakłażan z nadzieniem mięsnym

Posted by on 24 czerwca, 2011 in Garnek Rzymski, Mięso

Pieczone pomidory i bakłażan z nadzieniem mięsnym
 Przepis Przepisy

Składniki:

 
  • 1 bakłażan,
  • 4 średniej wielkości pomidory,
  • 0,25 kg mięsa mielonego np. z indyka,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki białego sera kanapkowo – sałatkowego (typu np. Favita, Attikos),
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz, zioła prowansalskie,
  • bułka tarta i ser żółty (do posypania),

Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra
lub
2 x Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miazgę nasienną, tak aby nie naruszyć skórki. Pozostawiamy ściankę grubości ok 0,5 – 1 cm. Skrapiamy bakłażana i jego miąższ sokiem z cytryny, oprószamy przyprawami. Odstawiamy do lodówki.

Pomidory – ścinamy górną część (na 2/3 wysokości). Wydrążamy środek, pozostawiając nie naruszoną 0,5 cm ściankę.

Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojoną miazgę bakłażana i wydrążoną część pomidora. Następnie dodajemy mięso mielone, podsmażamy wszystko razem. Na końcu dodajemy biały serek, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.

Nadziewamy pomidory i połówki bakłażana farszem. Posypujemy mieszanką tartego sera żółtego i bułki tartej. Nadziewane warzywa układamy w Garnku Rzymskim.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. około 220 st C, około 30 – 45 minut.