Pączki marchewkowo – serowe (bez glutenu)

Posted by on 12 lutego, 2015 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Pączki marchewkowo – serowe (bez glutenu)

Pączki marchewkowo – serowe na bazie mąk bezglutenowych, delikatne mięciutkie, takie na jeden kęs.

Pączki są neutralne w smaku, marchewka nadaje im piękny kolor.

Można podawać je tradycyjnie oprószone cukrem pudrem, co ilustrują zdjęcia, ale gdy dodamy do ciasta skórkę otartą z pomarańczy i otuli je lukier na bazie soku z pomarańczy, ten deser wkracza w nowy, magiczny wymiar

Polecam :-)

 

1_ Pączki marchewkowo serowe

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki ryżowej,
  • 1 szkl. skrobi ziemniaczanej,
  • 0,5 szkl. marchewki ugotowanej i zmiksowanej na gładko,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 450 g białego sera zmielonego na gładko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 jajka,
  • skórka otarta z 1/4 pomarańczy,
  • olej do smażenia,

 

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto, jeśli bardzo się klei podsypujemy trochę mąką, ale nie za dużo, ciasto nie może być twarde.

Z ciasta robimy wałek, dzielimy na kawałki, z których będziemy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

W garnku na kuchence rozgrzewamy olej, musi być temperatura dość wysoka, aby kulki ciasta tylko na chwilę opadały na dno, błyskawicznie wypływały na powierzchnię (gdy temperatura oleju jest zbyt niska ciasto opada na dno i zaczyna się do niego przysmażać). Dobrze jest po wrzuceniu kulki ciasta do oleju, delikatnie przejechać łyżka po dnie, aby poderwać kulki ciasta z dna na powierzchnię oleju.

Pierwszą usmażona kulkę dobrze jest przeciąć na pół, aby zobaczyć, czy przy jakim stopniu zrumienienia powierzchni pączka dosmaża się też środek.

Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Pączki oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

Lukier pomarańczowy

  • cukier puder,
  • sok z pomarańczy,
  • skórka otarta z pomarańczy.

Do porcji cukru pudru dodajemy stopniowo sok z pomarańczy, cały czas mieszamy, dodajemy soku w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję lukru, a na końcu dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.

 

Smacznego :-)

 

2_ Pączki marchewkowo serowe