Owocowy mus pod słodką bezową chmurką

Posted by on 7 grudnia, 2011 in Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Owocowy mus pod słodką bezową chmurką

Ten deser powstaje zawsze przy okazji konieczności wykorzystania białek jaj. Robiony na tzw oko, dlatego nie podaję proporcji składników. Zawsze się udaje i zawsze zaskakuje szybkością przygotowania, swoim smakiem i wyjątkowym pięknem. Polecam :-)

 

Składniki:

  • jabłka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • białka jaj,
  • ciasteczka owsiane,
  • cukier,
  • cynamon,
  • szczypta soli,
  • płatki migdałowe,

kokilki ceramiczne Koplan

Obieramy jabłka ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przesmażamy jabłka, doprawiamy cukrem i cynamonem.

Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i cukru (ilość cukru wg własnego uznania).

Na dno kokilki wkładamy rozkruszone ciastko owsiane, na to łyżka musu jabłkowego i kleks ubitej, słodkiej piany, oprószony płatkami migdałowymi.

Wstawiamy napełnione kokilki do nagrzanego piekarnika (200 st. C). I chwilę pieczemy, aż do momenty gdy piana lekko się zrumieni. Deser gotowy. Smacznego !