Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście drożdżowym

Posted by on 15 czerwca, 2011 in Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście drożdżowym

Pyszne, aromatyczne drożdżowe placuszki.

Świeże kwiaty czarnego bzu zapieczone w cieście.

 

Przepis Przepisy

 

 

 

 

3_Kwiaty czarnego bzu smazone w ciescie

Składniki:

  • baldachy świeżych kwiatów czarnego bzu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • ciepłe mleko lub woda,
  • cukier puder.

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i mieszamy z łyżką ciepłego mleka lub wody. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, jajko, sól – mieszamy z ciepłym mlekiem. Ilość mleka musi być tak dobrana, aby otrzymać ciasto gęstsze od ciasta naleśnikowego. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy ciasto łyżką.

Zanurzamy kwiaty w cieście. I smażymy na patelni (na głębokim oleju). Usmażone kwiaty w cieście wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kwiaty w cieście wykładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!