Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście drożdżowym

Pyszne, aromatyczne drożdżowe placuszki.
Świeże kwiaty czarnego bzu zapieczone w cieście.
Przepis Przepisy
Składniki:
- baldachy świeżych kwiatów czarnego bzu,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka cukru,
- 1 jajko,
- 10 g świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- ciepłe mleko lub woda,
- cukier puder.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i mieszamy z łyżką ciepłego mleka lub wody. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, jajko, sól – mieszamy z ciepłym mlekiem. Ilość mleka musi być tak dobrana, aby otrzymać ciasto gęstsze od ciasta naleśnikowego. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy ciasto łyżką.
Zanurzamy kwiaty w cieście. I smażymy na patelni (na głębokim oleju). Usmażone kwiaty w cieście wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kwiaty w cieście wykładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!