Dorsz zapiekany z suszonymi śliwkami i sufleciki ziemniaczano – serowe (bez glutenu)

Posted by on 2 kwietnia, 2015 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Owoce & Warzywa, Ryby

Dorsz zapiekany z suszonymi śliwkami i sufleciki ziemniaczano – serowe (bez glutenu)

Dorsz zapiekany z suszonymi śliwkami i sufleciki ziemniaczano – serowe, to pyszna ryba i  ciekawy sposób na ziemniaki.

Ziemniaki wzbogacone smakiem pora, selera i pietruszki, wstępnie gotowane w mleku, niesamowicie delikatne w smaku, nieziemsko pyszne.

Z tej masy można też przygotować dekoracyjne beziki ziemniaczano – serowe.

I kto powiedział, że ziemniaki są nudne.

Proporcje składników w przepisie są na dużą ucztę rodzinną, dla posiadaczy dużych piekarników.

Ryba pod pierzynką z suszonych śliwek, zapiekana jest w Garnku Rzymskim i jednocześnie pieczone są sufleciki w ceramicznych kokilkach.

Pytanie, czy można jednocześnie to wszystko piec w piekarniku przez około 45 minut, i czy te sufleciki się nie spalą, po czasie dłuższym niż 20 minut?

Ja zrobiłam, to w następujący sposób.

Ustawiłam w piekarniku na dolnym poziomie Garnek Rzymski z rybą, a na górnym poziomie blachę z masą warzywną w kokilkach i włączyłam tym razem, tylko dolną grzałkę piekarnika.

Ścianki Garnka Rzymskiego nasycone są wodą, dlatego proces pieczenia przebiega nieco inaczej niż w przypadku standardowego naczynia do pieczenia.

Garnek powoli się nagrzewa, z porów ceramicznego naczynia uwalniana jest woda, w postaci pary wodnej.

Na ogrzanie całości, doprowadzenie do odpowiedniej temperatury piekarnika, potrzeba więcej czasu i energii, niż to jest w przypadku tradycyjnego pieczenia, więc nasz suflet z rybą nie upiecze się w ciągu 20 minut, ale w ciągu około 45 minut.

 

2_ Dorsz zapiekany pod suszonymi śliwkami

 

Składniki:

 

Bezy lub suflet ziemniaczano – serowy

  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 g korzenia selera,
  • 50 g korzenia pietruszki,
  • 50 g pora,
  • ok. 1 l mleka,
  • 4 jajka,
  • 80 g słonego sera twardego typu parmezan,
  • przyprawy: 3 goździki, liść laurowy, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, czosnek granulowany, pieprz

 

Dorsz

  • 1 kg polędwicy dorsza,
  • 100 – 150 g śliwek suszonych,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka cukru,
  • rum lub nalewka ze śliwek,
  • 1 l mleka,
  • sól, pieprz

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l

+ 20 szt. Kokilek ceramicznych o wymiarach 8 x 4 [cm]

 

Masa na suflet lub beziki ziemniaczano – serowe

Obrane ziemniaki, por, pietruszkę oraz seler zalewamy mlekiem, dodajemy goździki i liść laurowy, gotujemy do miękkości.

Ugotowane warzywa miksujemy jeszcze ciepłe na gładko, dodajemy starty na tarce żółty ser, przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz, czosnek granulowany).

Dodajemy żółtka jaj, całą masę mieszamy, aby była jednorodna, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie całość mieszamy i napełniamy masą wysmarowane masłem ceramiczne kokilki.

Jeśli z masy mają powstać beziki, szprycę z odpowiednią końcówką napełniamy masą i wyciskamy beziki na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

 

Dorsz

Dorsza moczymy przez minimum 1 godzinę (a najlepiej całą noc w mleku).

Po tym czasie wyjmujemy go z mleka, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na kawałki i oprószamy solą i pieprzem.

Śliwki zalewamy alkoholem i mieszamy z przyprawą do piernika, odstawiamy na jakiś czas.

Całość miksujemy na gładką masę. Tą masą smarujemy wierzch kawałków dorsza.

 

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok. 5 minut (nie ma potrzeby dłużej), po czym wykładamy go „papierem do gotowania i pieczenia”, układamy na nim dorsza.

Garnek nakrywamy pokrywką i wkładamy go do zimnego piekarnika na dolny poziom , a na górny poziom wsuwamy blachę z kokilkami napełnionymi masą warzywną.

Temperatura pieczenia 200 st. C, czas około 45 – 50 minut, jak tylko sufleciki pięknie wyrosną.

W trakcie pieczenia nie można otwierać piekarnika, potrawę podajemy zaraz po upieczeniu, sufleciki wyjęte z piekarnika błyskawicznie opadają.

 

1_ Dorsz zapiekany pod suszonymi śliwkami